Plněné papriky s rajskou omáčkou
Potřebujeme:
8 tenkostěnných paprik
250 g mletého masa (vepř. a hov. půl napůl)
malou cibulku
1 vajíčko
půl hrnku rýže (5 minut povařené v osolené vodě a přecezené)
Na omáčku:
(z čerstvých rajčat)
- 1,5 kilo rajčat
- větvička celeru
- lžička soli
- 7 lžic cukru (nebo podle chuti, jak kdo má rád sladké)
- solamil ve vodě na zahuštění
- rajčata pokrájíme na 1/4, dáme do hrnce a rozdusíme, necháme trošku odpařit, pak buď rozmixujeme ponorákem, nebo propasírujeme přes hustý cedník, dáme celerovou větvičku, osladíme, osolíme - přidáme syrové naplněné papriky a povaříme 20 min. Nakonec zahustíme.
(z protlaku)
- máslo a mouka na jíšku
- 2 velké protlaky Olma
- celkem dost cukru
- půl lžičky soli
- celerová větvička
- uděláme máslovou jíšku, zalijeme vodou (1/4 litru) a metličkou mícháme, aby nebyly hrudičky, povaříme.
- přidáme protlaky, krabičky ještě vypláchneme vodou, mícháme, ochutíme cukrem, solí a celerovou větvičkou a přidáme papriky k povaření
- papriky umyjeme, odkrojíme část s ťopkou, vyčistíme od semínek a naplníme směsí
- směs vyrobíme ručním uhňácáním masa, vajíčka, cibulky najemno a rýže
- vkládáme povařit do hotové omáčky cca 20 min. mírného varu
- občas míchneme, aby se nám nepřichytily na dno
- dají se výborně mrazit (po dvou paprikách s omáčkou do krabičky)
Hezké vaření a dobré pochutnání přeje E a L