Dvou kancová paštička
Kamarád myslivec nám ulovil letošního divočáčka. Uprostřed noci nám jej položil k nohám, jako dar k manžovým třicetinám.
Tak jsme vzali nože, brousky, igelity a láhev Rakije a šli to zpracovat.
Holky krásně spinkaly a my v garáži stahovali a porcovali prasátko.
Kocour z toho měl druhé Vánoce. My ostatně také. Mám ráda divočinu, ale radši ve formě již uhledných balíčků masa v mrazáku, než ještě teplého štětináče na dvorku.
Akce se zdařila, prsty zůstaly všechny, kocour byl odchycen, maso rozloženo k vychladnutí v garáži na igelitu a my středně střízliví šli spát.
Ráno jsem maso donesla do kuchyně a dopitvávala. Vyřezala flaxy, kosti a dala zamrazit.
Jo a ještě s kouskem bránice na veterinu, neboť svalovec je zákeřný.
Pan doktor nám popřál dobré chuti, tak jsem se pustila do zpracování odřezků, krku a žebírek.
Co z toho?
Paštičky!
Dokoupila jsem vepřový bůček, játra a slaninu a vzhůru do akce.
Recept bude od oka, protože každému se sejde jinak masíčka a vážit jsem to opravdu nestíhala.
Je to recept prověřený a ověřený. Není to ta klasická Májka - mastná a měkká. Je to spíš tužší masová pasta, která je fantastická na křupavém chlebu a se spoustou rajčat a kyselých okurek.
Potřebujeme:
2,5 kg masa z divočáka (krk, žebra, odřezky)
2,5 kg vepřového bůčku
1,5 kg vepřových jater
10 deka špeku
20 deka anglické slaniny
10 rohlíků
1 šlehačka (250 ml)
5 vajec
2 velké cibule
kmín
sůl
půl lžičky zázvoru mletého
- vezmeme si ten největší pekáč, jaký doma máme a na něj nandáme osolené a pokmínované maso
- z bůčku je dobré ořezat kůži a tu položit na žebra, aby se to moc nevysušilo
- obložíme díly cibule, malinko podlijeme, přetáhneme alobalem
- pečeme na 200 st. asi 2 hodiny
- pak alobal sundáme a ještě půl hodiny dopékáme odkryté
- maso přendáme na druhý pekáč a do výpečků nakrájíme rohlíky a promícháme, aby se sosík pěkně vsáknul
- trochu vystydlé maso obereme, nakrájíme na kostičky
- anglickou a špek nakrájíme na pidi kostičky
- vezmeme si kuchyňského robota, když nemáme, tak si posílíme svaly prací s mlýnkem na maso
- všechno maso umeleme na jemno
- pracujeme-li s robotem, tak k masu přiklepáváme vajíčka a doléváme smetanu, bude se to lépe sekat a neutvoří se rachotící obr koule
- nakonec usekáme i rohlíky s výpečky
- umleté maso a rohlíky přemístíme do velkého hrnce, mísy, lavóru... prostě do nějaké vhodné nádoby
- prohňácáme (rukama to jde nejlíp)
- játra umeleme nebo rozmixujeme
- přidáme do směsi
- ochutíme zázvorem, příp. dosolíme
- má-li někdo rád jiné koření, fantasii se meze nekladou. Je možné použít klasické koření zabijačkové, divočina, bylinky... prostě co kdo má rád.
- fašírku plníme do vypařených skleniček - do 2/3, nabyde vařením
- hrdlo pořádně očistíme, aby nám víčka pěkně těsnila
- zašroubujeme, nebo "zahlavíme" a zavaříme 2x (hodinu při mírném varu)
- můžeme si i část upéci ve vymazaném a strouhankou vysypaném pekáčku
- zavařené skleničky necháme vychladnout a skladujeme v ledničce
Pokud to celé absolvujete, tak na masičko nebudete mít dlouhou dobu ani pomyšlení :-)
Dobrou chuť přeje Evča
Komentáře
Přehled komentářů
Také dělávám paštiky, mladí je milují, ale rohlíky do nich NEEEE.
Pár chuťových variant
(Bobo, 2. 8. 2007 14:12)
Skvělé je přidat do paštiky, nejlíp v konečné fázi brusinky, či kompot z brusinek. Opatrně, aby to nebylo moc do sladka, spíš jen plody.
Dále je možné místo zázvoru použít zabijačkové či paštikové koření, mám s ním výborné zkušenosti.
A nakonec, pro gurmety, pro ozvláštnění je možné přidat trochu strouhané citrusové kůry /dobře omyté, nejlépe z pomeranče/, či kůru /to barevné, ne to bílé/ nechat přes noc ve šlehaččce, co přijde do paštiky a přidat jen tu. Další variace je ještě dodání něco portského vína, opět dávat pozor na sladkou chuť.
Každá paštika pak dostane velmi osobitý ráz, není problém z jedné várky pak udělat něco pokusných skleniček. Doporučuji vyzkoušet.
Dobré, dobré
(Evelýna, 16. 9. 2015 15:18)