Brambory na marjánce
Potřebujeme:
vepřové plecko
brambory - oloupané, nakrájené na kostky (pro rýpaly: 2x2 cm)
máslo
hl. mouku
kmín
majoránku
sůl
vodu
- vepřové plecko nakrájíme na kostičky, na trošce másla necháme zatáhnout a podlijeme horkou vodou, osolíme, přídáme kmín a majoránku a dusíme skoro do měkka. Pak vhodíme nakrájené brambory (ještě trošku osolíme), podle potřeby podlijeme a dusíme do změknutí brambor. Nakonec lehce zahustíme světlou máslovou jíškou.
Dáme kastrol na stůl a každý si nabere kolik chce, jen pozor, abyste si nespálili pusinky.
Evča
Komentáře
Přehled komentářů
Ahoj, já dělám podobný jednohrncový guláš ale místo masa tam dávám točeňák-je to takové levné jídlo před výplatou, udělám plný hrnec, jíme to dva dny a sežerem k tomu tunu rohlíků :-))) PS: jen pro úplnost-tento recept mám od mamky, aby nebyl nějaký problém :-)))))hanča
Dobrýýýý
(Evča-admin, 13. 5. 2007 12:46)
Lucí,
máš to pěkný!!! Já to dělám malinko tekutější, ale to se z receptu vykoukat nedá :-)Jsem moc ráda, že vám to chutnalo. Až se dostanu k normální bramboře, tak si natrhám "domácí" majoránku a hned se taky pustím do vaření.
Mňamka
(Lucka (admin), 13. 5. 2007 12:23)
Mňamka (u-ha-ha jak by řekl žralok Bruce v Nemovi)
Evčo s novýma brambůrkama excelentní.
Moc nám to chutnalo a dokonce jsem to stihla i nafotit, než se po tom zaprášilo.
Asi jsem přeci jen víc míchala a možná to chtělo o kousínek míň jíšky - Mirek se mě totiž zeptal jak se to jmenuje a když jsem mu řekla, že "Brambory na marjánce" tak to okamžitě přejmenoval na "Táborskou lepenici".
Jdu stáhnout fotky z foťáku a dát je k tvému vynikajícímu receptíku, Lucka.
Brambory
(Evča-admin, 13. 5. 2007 11:49)
Vařím to průběžně celý rok, ze všech druhů brambor. Ty nové jso hned hotové a je to celkově lehčí - jsou víc vodnaté a krásně jemné.
Ze starších škrobáků je to hutnější a víc krémové.
Obě varianty jsou mňamka.
Brambory z "teplých krajin" mají s našima brambůrkama hodně málo společného. My měli teď z Maroka. Vypadaly hezky, stály jako pomeranče, vevnitř byly vyblitě bílé, po uvaření ve slupce se jí odmítaly vzdát a odlupovaly se s centimetrovou vrstvou dužiny.
Chuť měly po jutovém zapařeném pytly. No lahůdka.
Tak taky rejžujem a nudlujem.
Jo, v Plusu jsem koupila BioBio brambory a to bylo iné kafé. Nevím, odkud teda byly, ale jako od maminky ze zahrádky. Jen ta cena :-(
Lucko, tak ty nové brambůrky vař jen zlehka a moc je nemíchej, ať nemáš kejdičku.
Už se těším na normální ertepličky.
E
Nové brambory
(Lucka (admin), 13. 5. 2007 10:02)
Vznáším dotázek, který bude možná užitečný i pro ostatní:
Co nové brambory?
Zkoušela jsi to z nich?
Já konečně po 14dnech (kdy jsme jedli jen rýži a těstoviny) sehnala české brambory (jinak jsem viděla na nákupech Egyptské, Italské, Německé, ale české ne a ne sehnat, tak jsem radši nekoupila nic!) - dobroučké, nové...
chtěla bych to zkusit, ale nevím, jestli se nebudou drtit a sypat.
Lucka
Varování
(Bobo, 5. 4. 2007 10:10)Ano, toto jídlo chutnalo celé rodině, jen já byl černá ovce. Nějak nemusím majoránku /já říkám marjánku :) / ve vysokých koncentracích. Bohužel tady jsou její aroma a chuť dost vyrazné, takže pokud jste podobně postižení, opatrně s marjánkou ;].
levnější varianta
(hanka (kleis1), 18. 5. 2007 21:09)