Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapečené lasagne s Boloňskou omáčkou

17. 1. 2007

Na první omáčku potřebujeme:Obrazek

- 250 g umletého masa - vepř. a hov. půl na půl (já si rozrobotím doma sama)

- 2 mrkve

- 2 petržele

- kousek celeru

- malá cibule

- olej půl deci

- na oleji zpěníme cibulku, pak přidáme nastrouhanou - ne úplně najemno, nebo rozrobotěnou kořenovou zeleninu a chvíli opékáme.

Když zelenina pěkně voní, přidáme mleté maso a opékáme.

Pak podlijeme:

1/4 litrem horké vody

2 balení drcených rajčat (trochu ocezená)

nebo domácí protlak cca 1/2 litru

osolíme 1 lžičkou soli

půl masové kostky

osladíme 4 pol. lž. cukru (nebo více - podle kyselosti rajčat)

bazalka, dobromysl

a dusíme do odpaření většiny tekutiny.

Na druhou omáčku budeme potřebovat:

100 g másla

3 lžíce hladké mouky

1 deci smetany

2,5 deci vody

sůl

- z uvedených surovin uvaříme hustou bešamelovou omáčku

(rozpustíme máslo, opečeme mouku do světla, zalijeme vodou a smetanou - po částech a zašleháváme metličkou, aby nebyly hrudky a 10 min. provařujeme)

Vezmeme si pekáč a vymažeme olejem, zapneme troubu na 200 st.

Do velkého hrnce s vroucí vodou postupně vhazujeme plátky lasagní a asi 2 min. je povaříme. Nedáváme najednou víc než 6 ks., jinak se slepí dohromady a to je konec. Horké a plotvrdé je vylovíme vařečkou a lžící a hezky skládáme na vymaštěný pekáč. Když máme pokryté celé dno, tak nalijeme masovou omáčku a pěkně rozetřeme.

Podle velikosti pekáčku a počtu placek si rozpočítáme počet vrstev, u mě to vyšlo jen na 2, vzala jsem moc velký plech.

Na masovou om. dáme trochu bílé omáčky a také rozetřeme, přiklopíme vrstvou lehce povařených lasagní, na ní dáme zbytek bílé omáčky a posypeme větším množstvím sýra - já dala cihlu a parmazán (kamarád dovezl obr kusanec přímo z Itálie, tak ho dávám pomalu i do buchet).

Ještě jednou napíšu, že je lepší udělat víc vrstev - nudle, masová om. a trochu bílé a zase nudle a omáčky, končit nudlemi, bílou a sýrem.

Pečeme při 200 st. asi půl hodiny - sýr bude zlatý a křupavý a těstoviny krásně změknou a nebudou blátivě měkké.

Hodně úspěchů při vaření a dobrou chuť.

Evča

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Já je mám ráda i tak :-)

(Evča-admin, 7. 10. 2007 15:02)

Lenushko,
díky za komentář. Provinční mutaci jsem měla dnes k obědu a byla božská :-)
Mě se to líp skládá, když jsou "holky" trochu zblanšírované.

lasagne se předem nevaří

(Lenusha, 6. 10. 2007 19:49)

Jen doplňuji - pokud chcete mít pravé lasagne a ne nějakou provinční mutaci upozorňuji - plátky těstovin na lasagne se nevaří předem! nevařené plátky se střídavě polévají omáčkami (z rajčat a sýrová nebo např. ze špenátu a sýrová)a tak se dávají zapéct.

Tak jsem taky zkusil...

(Bobo, 17. 6. 2007 12:17)

Tak jsem je dnes také spáchal. Má milá objevila v krámu lasagne, nikdá je nejedla a ukecala mě. Já to vzal ze široká, takže jsem skončil s kilem masa a 2ma zeleniny :). Ve výsledku teho byl 5l hrnec výborné omáčky. Půl šlo do lasagní a půl do mrazáku. Zrovna se to peče, takže jsem zvědav. Malá rada. Existují lasgne zvlněné, ty jsem koupil, které se při vaření toliko neslepují. Výborná zkušenost. Další typ je ochutit bešamelovou omáčku trochou /půl oříšku/ muškátového oříšku a nebo bílým či barevným pepřem. Omáčka dostane příjemnou chuť a vůni a skvěle doplňuje chuť boloňské omáčky.
Jedno baleni lasagni mi stačilo na 4 vrstvy v pekáčku formátu A3.

Ještě jsem zapomněla dodat...

(Lucka, 20. 2. 2007 20:26)

ještě jsem zapomněla dodat, že mi zbyla boloňská omajda a tak jsem si ji dala do mražáku a za týden jsme si pochutnali na špagetách s mooc dorou boloňskou.

Jsem moc ráda

(Evča, 3. 2. 2007 15:57)

Ahojky,
mám velkou radost, že vám tak chutnalo. Já je budu vařit asi zítra. Už mám chuť.

Excelentní

(Lucka, 3. 2. 2007 8:23)

Všichni jsme si pochutnali a po dlouhý době jsme se přecpali k prasnutí. To se nedalo stále jsme chodili ujídat... a znovu... a ještě kousek... a druhý den zas.

Příště

(Lucka, 29. 1. 2007 20:11)

Ale příště už si koupím ty o kterých tu píšeš - dnes jsem se sem už nestihla před nákupem podívat, takže jsem tak nějak zaimprovizovala ;-)

Nakoupíno

(Lucka, 29. 1. 2007 20:10)

Mám rajčata a protlaky, tak něco spáchám a pak písnu, jak se zdařilo.

Rajčata

(Evča, 29. 1. 2007 14:16)

Dělá je třeba Valfruta, jsou buď v pixle nebo tetra packu - něco kolem čtvrt litru. Je to o dost lepší než protlak. Já mám namražená svoje rajčata - jen spařená a oloupaná, když mi dojdou, tak kupuji ta drcená.
Je ještě víc druhů v tom, že některá jsou celé kusy, jiné padrť, ale chuťově jsou nastejno.

Protlaku tak 3 velký.

Drcená rajčata

(Lucka, 29. 1. 2007 12:25)

Ahoj Evčo,
právě si tu sepisuji nákup a nějak mi uniká, co to jsou drcená rajčata případně, kde je v regálech hledat - jsou to ty rajčata v plechovkách? A nebo jde použít i kupovaný rajč. protlak a kolik asi?

Děkuji :-)

(Evča, 29. 1. 2007 11:31)

Ahojky,
tak to mám velkou radost, že vám chutnalo. Já to maso beru od oka. Melu si ho sama. Jednou týdně chodím ke své paní řeznici a nakoupím ranec masíka, naplátkuju, zamrazím a "odpadlíky a patičky" si rozsekám na mleté.
Pak jenom šahám do mrazáku podle chuti.
E

Výborná inspirace

(Myrča, 29. 1. 2007 9:30)

Ahoj, tak jsem se inspirovala a včera udělala lasagne a musím říct, že tvůj recept sklidil obrovský úspěch :-))), povedly se ! Jen jsem to dělala z většího množství masa....mám tři chlapy :-). Díky

 

Portrét