Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žloutkové věnečky - 50 ks.

21. 10. 2008

ObrazekJsou to ty nej věnečky, co jsem kdy jedla. Dělala jsem je poprvé a krásně se povedly. Tak se nebojte a hurá do toho. Je to trochu práce, ale výsledek stojí za to. Nej jsou druhý den, krásně se uleží, ale je problém, nesníst je hned ten první :-)

----------------------------------------------------------

Těsto:
0,5 l vody
1 máslo
25 dkg hladké mouky
špetka soli
6 vajec
2 bílky

Krém:
1 l mléka
0,5 dcl rumu
3 vanilkové pudinky
5 žloutků
1 máslo
20dkg moučkového cukru



Do hrnce dáme vodu, tuk, sůl a zahřejeme k varu.
Jakmile se tuk rozpustí, vsypeme mouku a mícháme aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny hrnce. Necháme vychladnout, (já dala za okno do zimy) občas promícháme.
Do prochladlého (teplota těla) těsta vmícháme jedno vejce po druhém a bílky (zašlehala šlehačem) - dostaneme zlaté těsto hustoty tvarohového těsta na knedlíky.

Plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto dáme do plátěného
pytlíku s kovovou trubičkou (igelit se trhá) a stříkáme věnečky dvakrát na sebe (bolí ruka). Stříkáme spíš menší - velikost padesátikoruny - hodně nabydou. 

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme 10-15 minut - do zlata a hnědých špiček.
Hlavně nesmíme prvních 10 minut troubu v žádném případě otvírat,
věnečky by klesly.
Po vychladnutí překrojíme ostrým nožem.

Naplníme krémem a povrch před přiklopením spodního dílu namáčíme do rumové polevy.

Krém:
Z mléka, pudinkového prášku uvaříme pudink. Do horkého zašleháme žloutky, rum a trošku másla, aby se nedělal škraloup.

Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vmícháváme vystydlý pudink.

Rumová poleva:

30 dkg moučk. cukru, 5 lžíc rumu, 3 lžíce vařicího mléka - umíchat.

Evča

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Paráda

(Marie, 5. 8. 2013 20:19)

Jsou skvělé! Všichni si pochvalují!
Díky moc za recept.
PS: Dělala jsem větší i menší a bylo jich před 100 kousků. :)

Re: Paráda

(Marie, 5. 8. 2013 20:19)

*přes

Gut recept

(Tománek, 19. 12. 2012 22:10)

Takže odzkoušeno a všem doporučuji.Pekařina pro mě byla jasná volba.

Právě peču

(Evča-admin, 16. 10. 2012 12:40)

Krásný den všem pisatelkám,
po dlouhé době jsem nakoukla "do práce mládí", protože si peču k narozeninám něco dobrého. Tolik ohlasů a dotazů jsem nečekala!!! :-)
Ke krému. Zrovna jsem jej dodělala a je tak akorát hustý. Jedu na větší dávku, tak mám 1,5 l mléka a 4 pudinky Amylon/Dr.Oetker. Možná jekutečně chyba v pud.prášku, nebo mléce. Já mám "syrové" mléko přímo z farmy - nesvařené a neodstředěné, ale minule jsem vařila z krabicáče 1,5 tuku a taky ok. Tak přidejte o jeden pytlík pudinku navíc a uvidíte. Krásné pečení přeje Evča!

žloutkový krém

(beruška, 20. 9. 2012 16:29)

ahoj ten krém se dělá ve vodní lázni rozmícháme mléko,pudinkový prášek,cukr,žlutky a zastálého šlehání vaříme do zhoustnutí.po vychladnutí
vyšleháme s máslem a použijeme jako naplň do věnečků

řídký krém

(Hanka, 15. 8. 2012 15:27)

Bodejť by nebyl řídký, na litr mléka jen 3 pudinky? Pudinky jsou asi nějak šizené, už nejsou po uvaření nikdy tak husté jak bývaly. Já se naučila používat puding za studena a je to husté dost. Dám na 1/2 litr mléka 2 pudinky bez vaření, ušlehám, přidám 1/8 másla vyšlehám a hotovo. Stačí na 60 malých věnečků

napln mi nesla

(Jana, 6. 6. 2012 17:33)

Ahoj.. Nevim proc,ale ta napln mi zustala jako roztekly pudink.. Jinak se mi vse povedlo (tedy az na tvar venecku).. jela jsem podle toho receptu a napln zkratka nevysla.. No skusim to zase jindy.. Dnes uz na to nemam nervy..

Re: napln mi nesla

(Michaela Andrlíková, 18. 7. 2012 15:41)

Dobry den ja tu nápln mela taky strašně řídkou a nevim jak je to mozny kde je chyba asi byl ten pudink malo husty si myslim

Věnečky žloutkové od Evči

(Michaela Andrlíková, 18. 7. 2012 15:39)

dobry den děkuji za recept teda musim říct že sem z nich mela strach ale povedli se na jedničku akorad ten krem je strasne ridky jak je to možný?kde sem udelala chybu?je chutny ale fakt řídký nedělate to nahodou ve vodni lázni ten pudink myslim až se tam pak daji ty žloutky?kdyz sem delala testo tak sem se lekla dost se mi pri tom proparovani rozpouštelo to maslo tak sem mela strach že to testo bude strasne mastny ale nebylo je super konečně je umim ale ještě ten krem mi poradte at je to teda na jednicku ja jich mela z te davky 72 ks děkuji za super recept

úžasný

(Martina, 7. 4. 2012 22:38)

Recept je opravdu úžasný, Evo, moc děkuji. Martina

2x na sebe

(Evča-admin, 1. 10. 2011 19:14)

Stříkáme 2x na sebe - uděláme na plech jedno kolečko a na něj ještě jedno. Po upečení se v mezeře rozkrojí.

Věnečky

(Zuzu, 15. 9. 2011 10:58)

Ahoj Evi. Jak jsi to myslela s tím ,,stříkáme dvakrát na sebe"?Díky Zuzu

věnečky :-(((

(Innuška, 1. 5. 2009 20:53)

tak jsem zkusila upéct tyhle věnečky a jsou hnusné, vůbec se mi nedařily, takže se vracím ke svému oblíbenému receptu. Ale tohle rozhodně nejsou nejlepší věnečky mého života

Re: věnečky :-(((

(Marie, 16. 4. 2011 7:27)

Tyto věnečky peču už hodně dlouho a hodně často. Jsou skvělé. To že byly jak říkáte "hnusné", tak to určitě nebude v receptu.
Když říkáte, že jste se vrátila ke svému, tak se o njěj taky podělte. Peču různé a opravdu dlouho, ale odpalované těsto je pořád odfpalované těsto. Bude to asi rukama.

Věnečky

(Hanka, 11. 3. 2011 22:12)

TAk tohle jsou zatím nejlepší věnečky, upravila jsem těsto, místo másla Liru,bez dvou bílků. Dělala jsem je trocu menší, ne malé a bylo jich 86. Vynikající, ukázkové. Výborný recept, doporučuji.

krááása

(fífa, 11. 3. 2011 18:27)

je to moc výborný jenom to je děláte hodně malý je jsem jich měl místo 50ks jenom 9ks ale jinak moc dobry Evčo díky za něj :)

Dnes jsem opět pekla a super!!!

(Evča-admin, 17. 10. 2009 13:20)

Tááák, mám namočený poslední věneček.
A ty jsou!!!
Bráním je tělem před mlsálky, aby aspoň trošku ztuhly.
Dělala jsem je menší, tak jich mám tentokráte 60.
Pro všechny pochyboválky - nezdar není špatným receptem. Receptík je na 1!!!
Tak neváhejte a pečte!
Evča

zloutkove venecky

(zdena, 5. 7. 2009 10:03)

zajimavy recept ale zajimalo by me jestli se ty bilky napred vyslehaji

Pro Innušku

(Evča-admin, 4. 5. 2009 13:32)

Innuško,
je mi líto, že ti náš recept nevyhovoval a nepovedl se.
Já jsem s ním moc spokojená a chtěla jsem se podělit.
Zůstaneme tedy každá u toho svého.
Hnusné je docela silné slovo, nemyslíš?
Zatím se všem, kdo je pekli, povedly a chutnaly. V receptu bych problém nehledala.
Krásné a úspěšné pečení přeje Evča.

:-)

(Evča-admin, 26. 12. 2008 12:29)

To je paráda!!!
Jsi kočulka šikulka!!!
Papa Evča



 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA