Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štrůdlíček k sežrání

29. 11. 2006

Obrazek

Je to dávka na dvě nohy:

300 g hladké mouky

špetka soli

1 vejce

lžíce cukru

1/8 l vlažné vody s 5 kapkami octa

20 g másla

Náplň:

1 kg jablek - oloupat, nastrouhat

100 g strouhanky osmažené na 30 g másla

100 g cukru smíchaného se 2 lžičkami mleté skořice

30 g rozinek (umytých)

100 g másla na vymazání pekáče a potření před pečením

(můžeme přidat i mleté oříšky)

Na vál prosijeme mouku. Ve vlahé vodě rozšleháme vajíčko, sůl, cukr a rozpuštěné máslo a pozvolna lijeme do mouky a zpracujeme těsto - nejdřív nožem a pak rukama pěkně na kredenci. Hňácáme, dokud není hladké a lesklé. Uděláme bochánek, obalíme v mouce a dáme na půl hodiny pod teplou pokličku odpočinout.

Pak rozdělíme na dva díly, na pomoučněném válu rozválíme na placku, tu potřeme máslem, posypeme osmaženou strouhankou, poklademe jablíčky, posypeme cukrem se skořicí, rozinkami a zamotáme. Opatrně přeneseme na vymazaný pekáč, potřeme máslem a při 190 st. pečeme do zlatova - cca 25 minut.

Mňam.

Evča

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vynikající štrůdl-podle mé babičky

(Helča, 22. 4. 2009 17:02)

Ten fígl je v tom milé kuchařinky,že je nejlepší udělat si těsto den předem a dát ho do lednice. Druhý den se těsto dobře vyvaluje a máte míň práce s těstem. Pak je velmi důležité, aby bylo dost tence vyválené těsto a na náplni nešetřit. Já podsypávám jablka normální strouhankou, aby pila šťávu, jablka posypu cukrem(krupice + vanil. cukr + skořice), rozinky, ořechy a pokapu máslem. Zabalím, kraje dobře zamačkám, aby náplň nevytékala. Povrch závinu potřu rozšlehaným vejcem(pro vláčnost a barvu). A na vymazaném plechu upeču dozlatova, ještě teplý pocukruji. Dodržíte-li tento postup, rodina se na to vrhne ještě zatepla.
A TEĎ RECEPT:
400g hladké mouky, 250g másla(nebo Hery),
4 lžíce octa, 4 lž. vody, 1 vejce, špetka soli.
Zadělat hladké těsto,nechat v chladu uležet(nejlépe přes noc). Jsou z toho 3-4 záviny.
Ať se vám daří, Helča.

Tužší štrůdl

(Evča-admin, 1. 8. 2007 12:51)

Ahojky,
jednou jsem měla míň jablíček. A štůdl byl suchej a samé těsto.
Zkus příště nastrouhaná jablíčka vymačkat, aby ti to neprasklo při pečení, a dej víc jablíček.
Babička má recept na závin z piva. Vyzpovídám jí a recept sem připíšu.
Držím palečky, aby se příště zadařilo líp.
:-)E.

Dotaz

(Jana, 1. 8. 2007 8:38)

Ahojky, štrůdl jsem zkusila, je dobrý, ale trochu
tužší, poradíte, čím by to mohlo být? Díky
email: janaa.sli@centrum.cz

zkusím

(Lucka, 29. 11. 2006 7:25)

Jestli neodjedeme na ty slíbené hory, tak se o něj dnes nebo zítra pokusím a pokud mi ho nezežerou přímo pod rukama, tak bych ho mohla i stihnout vyfotit a hodit sem oblázek.
L.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA