Komentáře
Přehled komentářů
děkujeme vám, postupně budeme zkoušet.
Lucka a Evča
Fazole se zelím
(Dada73, 12. 10. 2007 0:54)
Poradím recept,který mám od manželovi babičky v Kyjově.
Uvařím bílé fazole v osolené vodě do měkka.Ve druhém hrnci dám dusit 1 velkou zavařovačku sterilovaného zelí - nejlepší je Znojmia nebo Hamé.To zelí necedit a nalít se šťávou z něj a přilít asi 1 zavařovačku vody.Až je voda z větší části vydušená přidám uvařené fazole i s částí vody,ve které se vařily a hooooodně anglické slaniny pokrájené na kostičky,kterou jsem si opražila na pánvi vedle.Tu slaninu tam naliju i s tím sádlem co pustila a podle potřeby dohustím vodou s polohrubou moukou.Ta anglická by měla být libová nebo se dá přidat např.uzená krkovička - hlavně nešetřit s množstvím.Podávám to s čerstvým chlebem.
U nás veeeelmi oblíbené jídlo.Sklízí velký úspěch u známých,kteří měli to štěstí a mohli ochutnat.Jinak manžel zasedne a neodejde dokud to postupně vše nesbaští.Nejlepší je to den uleželé,ale to málokdy vydrží. Jen ty noci s levitující peřinou jsou krušné.)))))
Fazole se zelím
(Dada 73,, 12. 10. 2007 0:02)
Poradím recept,který mám od manželovi babičky v Kyjově.
Uvařím bílé fazole v osolené vodě do měkka.Ve druhé hrnci dám dusit 1 velkou zavařovačku sterilovaného zelí - nejlepší je Znojmia nebo Hamé.To zelí necedit a nalít se šťávou z něj a přilít asi 1 zavařovačku vody.Až je voda z větší části vydušená přidám uvařené fazole i s částí vody,ve které se vařily a hooooodně anglické slaniny, pokrájené na kostičky,kterou jsem si opražila na pánvi vedle.Tu slaninu tam naliju i s tím sádlem co pustila a podle potřeby dohustím vodou s polohrubou moukou.Ta anglická by měla být libová nebo přidávám třeba kousek uzené rolky apod.Podávám to s čerstvým chlebem.U nás veeeelmi oblíbené jídlo.Sklízí velký úspěch u známých,kteří měli to štěstí a mohli ochutnat.Jinak manžel zasedne a neodejde dokud to postupně vše nesbaští.Nejlepší je to den uleželé,ale to málokdy vydrží. Jen ty noci s levitující peřinou jsou krušné.)))))
Gnocchi tety Kateřiny
(Bekinka Kačka, 5. 9. 2007 9:47)
Můj první vymyšlený recept, jinak pořád opisuji :-)
1x gnocchi, 1 kuřecí prso, 1 velké rajče (nedávat cherry), 4 obyč tavené trojúhelníčky nebo jiné tav. sýry, 1 smetana na vaření, italské bylinky (prodávají se normálně v pytlíku), trochu solčanky nebo vegety, olej
Na oleji osmahnout na malé kostičky nakrájené kuřecí maso, zasypat italským kořením a trochou solčanky, přidat rajče nakrájené na větší kousky, zalít smetanou a naházet taveňáky. Po rozpuštění sýrů možné přilít trochu mléka (podle toho jak chcete omáčku hustou). Nechat chvíli projít varem.
Uvařit gnocchi (podle návodu) a možno hned podávat.
Koláč s pudingem
(Matˇa, 21. 8. 2007 18:35)
5vajec,25dkg hl.mouky,25dkg cukru,1dcl oleje,1dcl vody,1 prdopeč.Utřeme žloutky s cukrem,přidáme olej a vodu pak mouku s prdopečem a sníh.PUDING 1l mléka,2 pudingy a cukr.Udělané těsto dáme na plech na pečící papír.Uvařený horký puding nalejeme na těsto a upečeme.Po upečení na horký koláč nalejeme 3 zakysané smetany a 3 vanilkové cukry.Vrch posypeme kakaem,ořechy,kokosem,čokoládou nebo skořicí.
polévka
(Magda, 7. 8. 2007 18:41)
1 litr vody nebo vývaru
necelou 1/8 másla
4 žíce hladké mouky
1 střední mrkev a petržel
ve stejném poměru celer-zelenina může být i mražená raději však kořenová
6 ks rybích prstů
1-2 kostky masoxu
do vroucí vody dáme zeleninu a masox
připravíme si jíšku hezky do růžova
než zelenina zcela změkne zavaříme i jíšku
prsty si pokrájíme na 1 cm široké špalíčky
povaříme je v polévce jen 2 až 3 minuty
můžeme ozdobit petrželkou
linecké na plech
(jaruš, 1. 8. 2007 13:06)Uděláme klasické linecké těsto-rozválíme a dáme na jenmě vymazaný plech,těsto je rozprostřené po celé délce a šířce plechu.pomažeme marmeládou a posypeme dorbenkou kterou jsme udělali z trocha hladké mouky másla,cukru a bud přidáme ořechy najemno melté nebo kokos,kdo jak má rád-upečeme dolatova ještě horké polijeme vodou smíchanou s rumem a cukrem.až vychladne polijeme čokoládovou polevou bud po celé ploše nebo jen postříkáme,když čokoláda vytuhne krájíme dle libosti bud trojuhelníčky nebo čtvrečky.At vám chutná jako nám.
Grilované cukety a jejich využití
(Pe-Pe Petra :-), 27. 7. 2007 8:40)
Ahojky, nepíšu sem moc recepty, protože vařím podle toho, co dům dal, a ve finále nevím, co jsem do jídla dala:-) Ale tohle je jednoduché a fakt jsme si s manžou pochutnali.
V sobotu jsme grilovali a zbylá nám grilovaná cuketa (na kolečka, potřená směsí: oliv. olej, česnek, sušená bazalka, sůl). Nechala jsem ji vystydnout, naskládala do plast. misky a dala do lednice odležet.
Včera jsem na pánev dala trošku oleje, nakrájela na hrubo čerstvé oloupané žampiony, sůl a trošku mletého černého pepře. Když to bylo skoro měkké, přidala jsem na kostky nakrájenou grilovanou cuketu na prohřátí. Zalila jsem smetanou, opět prohřát, pak jsem to vypnula a naházela tam na kostky nakrájenou goudu. Mezitím jsem uvařila bramborové gnocchi (koupené z Plusu nebo Penny), slila a vmíchala do omáčky. Na taliři jsme si to posypali strouhaným parmazánem. Mňamka veliká:-)
Petra
Hučící maso
(kikina2004, 18. 7. 2007 12:37)Tenhle recept jsem kdysi pred lety vycetla z nejakeho casopisu a s drobnymi upravami varim dodnes. Takze na vymasteny pekac olejem dame na kolecka-cca 1 cm silne platky- nakrajene oskrabane brambory do vrstvy a posolime. Na brambory dame vrstvu ochuceneho mleteho masa,delam cca jako na sekanou,ale nedavat ani namocene rohliky,ani strouhanku,proste opravdu jen maso s vajickem a dochutiny.Slijeme šťávu ze sklenicky zavareneho leca- ja kupuji Spar leco a okapane leco dame na maso,šťávu schovat,bude se hodit. Taaaak a na tyhle vrstvy jeste supnem jednu vrstvu brambor,osolime a zalijeme tou stavou z leca,jinak je horni vrstva strasne tvrda. Peceme v troube a tesne pred koncem posypu vrstvou nastrohaneho syra,kde opravdu nesetrim. Vyborna a rychla mnamina,u nas miluji vsichni i Klarka.Louci se Lenka
Těstoviny ala "co dům dal"
(Hanka (kleis1), 13. 7. 2007 13:49)Jakékoliv těstoviny uvařit dle návodu. Na oleji osmahnout na kostičky nakrájenou šunku a čabajkový nebo paprikový salám, přidat na kostky nakrájené rajče a papriku a chvilku podusit, zalít smetanou, přidat tvrdý sýr a nechat mírně rozpustit. Kdo chce může přidat nakrájené olivy. Výslednou omáčku zahustit dle potřeby. Dobrou chuť. Hanka
Tvarohové karbenádky
(Helena, 4. 7. 2007 0:49)1 tvaroh, 4vejce 20dkg měkkého salámu,sůl pepř majoránku česnek.Vše smíchame pokud je hmota řídká přidáme trochu strouhanky.Děláme bochánky a balíme v 3obalu tj. mouka,vejce strouhanka a smažíme. PS.Tvaroh jedině v kostce! Dobrou Chuť...Helena.
Cikánské řízečky
(Milunka, 28. 6. 2007 16:54)40dk(nejlépe kuřecího), nakrájíme na nudličky a naložíme do směsy z :5 lžic oleje,4 větší cibule nakrájené na čtvrtkolečka, 5 vajec, 4lžíce solamilu, 1lžíce soj.omáčky a po jedné lžičce soli,pepře, sladké i pálvé papiky, curry.Necháme uležet ve směsy nejlépe do druhého dne a pak smažíme placičky!Je to vynikající, každý kdo ochutnal mlaskal!:-)
MEXICKÉ NUDLE BONDUELLE
(Miluše Křivánková, Vodice u Tábora, 2. 6. 2007 17:23)
kuřecí maso, instantní čínské nudle plechovka /velká/ klíčků Mungo bonduelle plechovka/velká/ mexiko směsi bonduelle směs koření dle chuti na marinádu / sojová omáčka,worchester, česneková sůl, bazalka, škrob do masitých jídel, 1vajíčko, trocha olivového oleje, barevný pepř mletý/
Maso nakrájím na slabé nudličky, vložím do mísy, přidám koření a vše důkladně prohnětu, aby se koření dostalo řádně do masa, přiklopím a dám odležet na 24hodin do ledničky. Druhý den rozpálím pánev s trochou olivového oleje, orestuji maso, zaleji vodou, nechám podusit. Když maso změkne, dodám zeleninu a klíčky bonduelle, nechám prohřát a odstavím z ohně. Mezitím si připravím nudle dle návodu a poté řádně promísím s masovo-zeleninovou směsí. Je to velice chutné a i málo kalorické i vhodné pro děcka. Mé děti to milují. Přeji dobrou chut.
FAZOLE S RÝŽÍ
(Miluše Křivánková, Vodice u Tábora, 2. 6. 2007 17:21)1 konzerva fazolí v chilli omáčce Bonduelle, kuřecí nebo krůtí stehenní řízek (prsa), cibulka, olivový olej, pepř Na olivovém oleji necháme osmahnout cibulku, přidáme na nudličky nakrájené maso, osolíme a opepříme. Podlijeme trochou vývaru z kostky, a když je maso měkké, přidáme konzervu fazolí v chilli omáčce a necháme přejít varem. Podáváme s rýží, chutné i s těstovinami.
VEPŘOVÉ KOSTIČKY V ZELENINĚ
(Miluše Křivánková, Vodice u Tábora, 2. 6. 2007 17:20)
1 malá konzerva hrášku Bonduelle (200 g) 1 malá konzerva kukuřice Bonduelle (170 g), vepřová krkovice, smetana, olivový olej, hladká mouka, koření na marinádu. Maso nakrájíme na malé kostky, naložíme do směsi koření dle chuti (např. pepř, kari, česnek granulovaný, sůl nebo směs koření, sojová omáčka,
worchester, lžička bramborového škrobu) a důkladně prohněteme a vložíme na 24 hodin do lednice. Druhý den rozehřejeme na pánvi trochu olivového oleje, osmahneme naložené maso, zaprášíme ještě hladkou moukou,osmahneme, zalijeme vodou a nechám podusit. Když je maso měkké, přidáme zeleninu bez nálevu a po chvíli zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky. Necháme přejít varem a podáváme s rýží.
všem přispívajícím
(Lucka (admin), 15. 10. 2007 13:04)