Kynuté houskové knedlíky
Zase od oka, ale to zvládnete!!!
Do té nalijte asi decku teplé vody z konvice a stejné množství mléka z ledničky. Přidejte lžičku cukru a 1/4 kostky droždí a lžíci pol. mouky. Zamíchejte a nechte 5 minut nastartovat. Kvásek by měl začít dělat bublinky. Přidejte: vajíčko, lžičku soli a pol. a hr. mouku v poměru 1:1 Vemte ruční šlehač s hnětadly a začněte zpracovávat. Těsto by mělo udělat pružnou kouli, která jde krásně hnětat. Pokud vám mašinka kvílí a úpí, přidejte kapku vody. 5 minut propracovávejte. Pak přisypte jeden na kostičky nakrájený tvrdší rohlík a zapracujte jej do těsta. Pocukrujte moukou. Nechte kynout cca hodinku, někde na teple. Dejte si vařit veliký hrnec osolené vody - radši širší, než vyšší. Z těsta udělejte dvě podlouhlé šišky. Snažte se, aby povrch byl celistvý, všechna houstička zabalená dovnitř a nikde žádná díra. Než se začne vařit voda, nechte knedlík kynout na válu. Vaří se? Tak šup s nimi do vody. Mírně přiklopené se vaří 10 minut, pak otočit a dalších 10 minut. Ještě v hrnci je propíchejte 3x špejlí a vylovte na tác. Pro jistotu udělejte ještě jednu dírku. Krájejte nití nebo zoubkovatým nožem. Do kráječe opatrně, mohly by se srazit. Jdou výborně mrazit! Jak v celku, tak nakrájené. Krásné vaření přeje Evča