Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynuťáky, blbouni, prostě knedlíky.

31. 7. 2007

Mamka mi přivezla na zpracování nálož broskví, tak jsme dostali chuť, dát si k obědu knedlíky. Tvaroh nebyl, tak nezbylo nic jiného, než se pustit do pokusu o kynuťáky.Manžílek měl nejdříve připomínky o slizkosti a že nejsou velké a nadejchané, jako od jeho babičky, ale jen do té doby, než ochutnal. Pak už neřekl ani slovo. Pro vysvětlení - jeho babička je vaří na páře - natáhne utěrku nad hrnec s vařící vodou a vaří. Já je do té vařící vody prostě naházela. Chvíli jsem si připadala jako ve filmu Pelíšky, kde se nad stolem diskutuje o slizkosti noků a vaření knedlíků.

Tak a teď už receptík:

Použila jsem

3 hrnky mouky (měla být polohrubá, ale ta mi jaksi došla, takže jsem napůl smíchala dětskou krupičku Aničku s hladkou moukou)

1 a půl hrnku vlažného mléka (stačí na necelou minutu do mikrovlnky)

1lžičku cukru

1 vejce

sůl

droždí (já vyráběla z instantního - to mám doma vždy)

Postup:

Smícháme mouku s instantním droždím, cukrem a solí.

Přidáme vejce a vlažné mléko (nemělo by být horké ani ne studené)

vypracujeme těsto,


posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo (já používám lehce předehřátou troubu - jen tak na pár stupňů)


Zatím si připravíme ovoce:



Těsto nám vykyne asi tak:


Pak si do těsta zabalíme ovoce. Pro usnadnění práce si vezmeme mističku s moukou, abychom si mohli poprášit těsto se kterým pracujeme. Nebude se nám pak lepit na ruce.

Hotové knedlíky házíme po několika kusech do vařící vody a vaříme 5minut z jedné strany, pak je otočíme pomocí vařečky a ještě vaříme 3minuty.


Když jsou uvařené, tak je vyjmeme z vařící vody a ihned je propíchneme vidličkou, aby utekla pára a aby se nám knedlíky nesrazily.


Rozehřejeme si máslo.

Knedlíky si posypeme moučkovým cukrem, polijeme máslem a pochutnáme si.

Dobrou chuť.

Lucka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

s rybízem

(Neša, 6. 3. 2009 1:27)

Moje maminka je dělala s červeným rybízem - trochu přisladit. Je to výborná mňamka. Nikdy nezbudou. Vyzkoušejte, vřele doporučuji.

v páře

(Martina456, 1. 8. 2007 16:04)

Ahojky holky, na knedlíky mám úplně stejný recept a doporučuji je taktéž vařit v páře. Přesně jak píše Lucka o své babičce, tak tohle jsem já také převzala od babičky. Prostě na okraj hrnce čistou utěrku, přivázat provázkem nebo gumičkou, no a jak začne vařit voda, tak je tam dát, pozor hodně nabudou, takže tam nechat dostatek místa. Dělám je ve velkém hrnci a mám tam maximálně čtyři, podle velikosti, jak se mě povedou. No a jak je tam dáte, tak zadělat pokličkou a nechat 8 minut, propíchávat je nemusíte. Jsou krásně nadýchané, prostě jako od babičky. Takže ať se Vám povedou, kdo do toho půjdete. čauky a dobrou chuť. Martina

Mňam mňam mňam

(Evča-admin, 1. 8. 2007 7:26)

Téda Lucí,
ty mi děláš šílený chutě!!!
Sedím tu u hrku s kafem a najednou bing - knedlíčky, jen natáhnout ruku.
Broskve jsem dostala včera. Naše na stromě mají ještě tak 14 dní k dobru.
Takže už vím, co máme dneska k večeři.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA