Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bramborové knedlíky

4. 3. 2008

Naučila mě je moje maminka a pro mě jsou to ty NEJ.

 

Míry a váhy po mě nechtěj, protože to neumím. Pokaždé máš jinak brambor, jinak velké vajíčko, jinak savou mouku...

 

Uvař si brambory ve slupce. Hlídej, aby se ti nerozvařily. Radši vypni plotýnku dřív a nech je dojít.

Slij vodu a zchlaď je proudem studené vody.

Oloupej. Vlažné je prolisuj mačkadlem na brambory na velký tác.

Posyp je jedním dílem hrubé mouky a jedním dílem krupičky. Mělo by to být tak třetinové množství v poměru k bramborám.

(U nových brambor je třeba mouky víc, u starých škrobáků míň).

Posyp lžičkou soli, udělej na kopci ďolík a klepni do něj vajíčko.

Nožem pomalu zapracovávej do bramborové hmoty.

Pak na to jdi rukama a z lehka vytvoř těsto. Moc tvrdě to nedělej, knedlíky by byly tuhé. Jen pomalinku, polehonku.

Udělej si velký válec, jako chleba a z toho nakrájej pláty asi 4 cm široké. To je základ knedlíku.

Každý plát v dlaních zaobli do správného tvaru, obal v hr. mouce a vhoď do vroucí osolené vody.

Za chvilku je opatrně zamíchej, aby se ti nepřilepily ke dnu.

Vař. Až vyplavou stopni si 8 minut a dovař. Pokusně jeden vylov, překroj a zkontroluj, jestli je OK.

Vylov všchny, nech chvilku odpočinout, budou se lépe krájet.

 

Krásné vaření přeje Evča

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

mnamka

(jirinka z moravy, 12. 2. 2010 20:22)

delam to uplne stejne, ale nakonec je ovalim v bramborovem skrobu a jsou pak hladounke, na povrchu nerozvarene...moc je vsichni milujeme treba vevnitr se salamem, ktery nakrajim na kousky a trochu opecu na panvicce s trochou strouhanky - do ni se vpije to mastne, jak mne to ucila mamca a zabalim do testa.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA