Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houby

29. 1. 2007

Houby, houby, houby... a ještě jednou houby.

Chodíme na ně rádi, pak nás nebaví je čistit a div se u toho nepohádáme, pak následuje třídění co se kterými udělat.

To že děláme obalované kloboučky a smažky to je jasnačka... ale co ty ostatní, které nesníme?

Neumím ani sušit ani zavařovat na kyselo.

Takže část jde ke zpracování babičce, která nasuší na sušičce.

Malinké mlaďounké jdou ke zpracování prababičce, která zas dělá houbičky na kyselo.

Měkčí dám dusit, aby zmenšily objem a když se z maxihrnce smrsknou na normálhrnec, tak je po vychladnutí naplácám do krabiček po nanukáči a namrazím si úhledné čtverečky, které jsou pěkně skladné (nezaberou tolik místa) - ty pak přes zimu využívám na rizoto, karbanátky, smaženici a podobná jídla.

Tvrdší houby krájím na kousky a krájím na plátky.

Kousky pak používám pod různá masa a do oplévek, z plátků vyrábím gulášek.

Nedávno mi jedna paní na autobusové zastávce sdělila, že mrazí i celé obalované kloboučky a pak je vyndává a přímo smaží - tak to bych za rok možná i zkusila, protože obalované kloboučky - hmmm... to my můžem. Jen si trochu přifouknu mražák, aby měl větší objem.

A jak se daří zpracovávat houby Vám a jí houby vaše rodina?

Napište, ráda se inspiruju. A možná že nejenom já.

Lucka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

výborné jsou do soli :-)

(Verunka, 24. 11. 2008 13:50)

Ahoj Lucko.
My děláme houbičky v soli.Je lepší použít tvrdé houby a nebo je nakrájené nechat zavadnout,to také jde.Takže houby NESMÍME UMÝT!Pokrájíme je jako kdybychom je chtěli sušit a vrstvíme do malých skleniček tak že...začínáme solí,pak houbičky,pak zase sůl,houbičky...atd. až jsme u poslední vrstvy soli.Houbičky trochu pustí šťávu,ta není na škodu a zmenší se objem,takže můžeme doplnit zase po okraj,nezapomínejme však,že končíme vrstvou soli,je až pozoruhodné,kolik se jich tam vejde...jen zavřeme víčko a hotovo.Takto zakonzervované v soli nám vydrží klidně celý rok.Nijak se nesterilizují,pouze zavřeme víčko a je to.Před použitím je ale musíme důkladně vypláchnout a procedit a pokrm solit až na konec,abychom předešli přeslané chuti :-).Výborné jsou když zpěníme cibulku,orestujeme masíčko(ať už je to kuřecí,nebo vepřové-to je lepší),přidáme houbičky,podusíme...a je to moooc výborné-boží jsou k tomu hranolky :-)...Masíčko s houbami pustí šťávu ale můžeme klidně trochu podlít...a chutná to výborně.Tento receptík je od mojí tchýně,která je takto umí upravit naprosto úžasně :-)...tak to zkuste a nechte si chutnat :-)...Ps:do hovězího na houbách s rýží je můžeme použít samozřejmě také,záleží co máme rádi,ale pozor...solit až na konec :-)

Mrazení houbiček "smaženek"

(Evča, 30. 1. 2007 7:29)

Ahojky,

houbičky jako řížek máme také moc rádi.
Moje mamí je tak i mrazila a došla ke spoustě poznání:

- houby obalit klasicky v trojobalu a dát je zmrznout rozložené na velkém tácu a až potom je sesypat po porcích do silnějších mikroteňáků.

-Smažit je radši ve friťáku nebo v opravdu velkém množství oleje. Mají ve zvyku do sebe nacucnout strašně moc oleje, když zůstanou v ochlazeném oleji na pánvičce.

Výborné jsou zamrazené PLNĚNÉ BEDLY - do kloboučků dát směs šunky, sýra tvrdého, taveného, strouhanky, vajíčka a pažitky a nakonec obalit jako řízek, nebo NE a zapékat je v misce vymazané olejem.

Z lišek děláme:

LIŠKOVKU - cibulku na másle, pak červená paprika, kmín, sůl,lžíce octa a lišky - 20 min. dusit, zahustit hl. moukou a šlehačkou - jí se s knedlíkem a je to děsně dobrý.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA