Klevela
Švestky, švestky, švestky.... v tomto období jich je opravdu plno a hospodyňky nestíhají zpracovávat, takže se Vás zeptám milé maminky - zkoušely jste už někdy klevelu?
Je vynikající na bramborové placky, nebo jen tak dloubat lžičkou a dloubat dokud není prázdná sklenička...
A recept už je tady:
KLEVELA
3kg vyloupaných švestek
1/2 kg cukru
na špičku nože skořice
tlučený hřebíček
1 lžíce kakaa - hořké
15 jadýrek ze švestkových pecek
1 lžíce octa
- Vše se smíchá, 24hodin nechá odležet.
Pak se 1 a půl hodiny vaří, teplá se plní do sklenic a navrch každé se nalije lžíce rumu!!!
- nezapomeňte, nejlepší je otevřít si pak skleničku a labužnicky si vychutnat právě těch pár prvních lžiček
Lucka
Komentáře
Přehled komentářů
Občas dělám, ale místo kakaa přidávám na špičku nože badyán. Rum neškodí a hlavně se pak výrobek nekazí.
Dobrota
(Zdenka, 1. 9. 2009 10:04)