Dětský pikač - neboli kečupík
Potřebujeme:
4 kg rajčat
6 větších sladkých jablek
5 větších cibulí
6 lžic octa
30 dkg cukru
6 dkg soli
1 lžičku mleté skořice
2 hvězdičky badyánu
2 bobkové listy
4 hřebíčky
Postup:
Rajčata, cibuli a jablka nakrájíme a rozdusíme.
Rajčata i jablka můžeme dát dusit klidně se slupkama, ničím nepodlíváme, protože rajčata pustí vody docela hodně.
Když se nám to chvíli vaří, přidáme ještě cukr, koření, ocet a sůl a opět to necháme na mírné teplotě dusit.
Asi za půl hodiny si hrnec sundáme z plotny, rozmixujeme směs tyčovým mixérem a přes sítko si ji postupně propasírujeme do druhého maxihrnce.
Potom už vaříme a občas zamícháme a to až do zhoustnutí na požadovanou hustotu.
Může být mírně řidší, protože po vystydnutí to ještě trochu zhoustne. Může se to zkusit tak, že na talířek odebereme kousek kečupíku a uvidíme jak nám vychladnutím zhoustne.
Ještě horké naplníme do skleniček a skleničky otočíme víčkem dolů.
Už se nemusí zavařovat.
Tak dobrou chuť našim prckům, Lucka a holčičky