Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jahodový džemík-vyloven na světlo

24. 6. 2008

Včera večer mě Míša překvapil obr krabicí temně červených jahod.Obrazek

Omamně voněly a byly nádherně sladké. U nás na zahrádce nemají šanci takhle dozrát. Holčičky je pečlivě kontrolují, a jak je jen trošku červená, končí v puse :-)

Vybrala jsem mísu velkých na knedlíky a jídlo a z ostatních jsem právě dovařila džem.

Dělám jej od oka. Podle kvality a sladkosti jahůdek.

Na džemík mi zbylo cca 3 kg jahod.

Ty jsem umyla, odťopkovala, dala na utěrku oschnout.

Pak je nakrájela na kousky (velkou jahodu na 4 ks., malou napůl) a dávala po vrstvách do velkého nerez hrnce a prosypávala cukrem (0,5 kg).

Obrazek

Na noc jsem je dala do ledničky.

Ráno putoval hrnec na sporák a tam se vše pod dozorem zvolna vařilo.

Obrazek

Ještě jsem přidala lžíci kyseliny citronové.

Když se polovina vody odpařila, přisypala jsem dalších půl kila cukru a ještě vařila.

Když byly jahody tmavé a skoro průsvitné a tekutina hustá, nabrala jsem testovací vzorek.

Obrazek

Lžíci džemu na studený talířek a kontrolovat a ochutnávat.

Bylo to OK.

Ještě jsem vzala ponorný mixér a jen na pár vteřin jsem udělala bzz bzz a bylo hotovo.

Horké jsem nalila do skleniček (dobře vypařených), zavíčkovala a otočila dnem vzhůru, aby se chytily.

Obrazek

Z uvedeného množství mám 14 skleniček od přesnídávky.

Zbývá mi je jen polepit a popsat.

Hodně štěstí a dobrou chuť

přeje Evča

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Já vím, ale...

(Evča-admin, 6. 7. 2008 19:10)

Lucko, já vím. S Gelfixem to jde rychleji, ale nechtěla jsem holkám do toho nic sypat. V některých džem směsích jsou různé konzervanty, tak jsem se snažila, aby byla jenom s cukrem a ne s Ečkama.

marelada

(Lucka, 4. 7. 2008 20:28)

Marmeladu uz par sezon delame mnohem jednodussim zpusobem, nez je odparovani cukru (a zvladnou to i uplne zacatecnice). Kupte si napr. Gelfix, ten se s cukrm micha a vari se jen cca 6 minut - dle navodu. Jednoduche, rychle, nic se nepripaluje:-)))

Mixování

(Evča-admin, 26. 6. 2008 12:08)

Ahojky, včera jsem vařila druhou letošní várku a OK i po mixnutí.
Moje babička říkala, ža jako děti hodně chodily na lesní červené jahody a že se z nich nesmí vařit, že jsou pak hořké. Jedině úprava za studena s cukrem. Já je měla ve skleničce zmrzlé a taky OK - nebyly hořké.
Tak je patrně kazí var.
To je škody :-(
E.

pozor

(lenka, 26. 6. 2008 12:04)

jednou jsme v lese našli obří naleziště lesních jahod. Nasbírali jsme asi 2 kg, řekla jsem si, že udělám deluxe dřeň z lesních jahod. Rozmlela jsem je ponorným mixérem - a to byla obrovská chyba. Kvůli těm malým zrníčkám to bylo stašně hořké. Nikdo to nejedl, jen já s hořkostí.... Na normálních jahodách jsem to už nezkoušela - raději. Toť malá rada...

nami

(Terka, 27. 6. 2007 17:37)

Evi,o víkendu pojedem na hory,tak se stavím v jahodárně/je při cestě/a nakoupím na džemík,tuhle nám dala sousedka skleničku a byl výborný,vůbec se to nedá s kupovaným srovnat.
Tak zavařím taky,díky za tip:))
Jsi šikula!!!!!!!
Pááááááá Terka.

:-)

(Recina, 14. 6. 2007 17:02)

No,to ne.Na vaření a pečení jsem kopýtko.

Právě proto potřebuju recepty,které jsou jednoduché a polopaticky vysvětlené (a ty průběžné fotky - no to nemá chybu!).

Na meruňky už se těším...

:-)

(Evča-admin, 14. 6. 2007 14:18)

Jsi šikulka!
Tak dobrou chuť.
PS: Brzo budou meruňky. Z nich je džemík ještě lepší!

Ochutnávka

(Recina, 14. 6. 2007 13:47)

Tak jsem už dneska nevydržela a otevřela jednu skleničku a šmrncla si trošku na kousek chleba.

No a je to fakt paráda!!!Moc dobré.

Mám to ve skleničkách

(Recina, 13. 6. 2007 10:17)

Tak džem je ve skleničkách,uvidíme,jak to bude vypadat a chutnat potom...

Ale myslím,že dobře,chuťově to bylo dobré,konzistence tak nějak normální,aspoň myslím.

Tak moc děkuji za inspiraci.A těším se na opečený toust s máslem a džemem...

Držím palce :-)

(Evča-admin, 12. 6. 2007 10:42)

Ahojky Reci,
tak na tebe budu myslet.
Už mám za sebou i druhou várku a také se povedla.
Hodně míchej, aby se voda odpařovala.
Nakonec to opravdu trochu promixuj. Zůstane tam i tak hodně celých kousků, ale nádherně se to spojí.
Výsledná konzistence (horká) je jako med. Chladnutím to asi 2x zhoustne.
Dneska očekávám další jahůdky, tak musím najít nové skleničky, aby bylo do čeho.
A volala mi sestřenka, že mám zajít pro třešně - mají jich moc moc. Tak pomoc!!! Co s nima?
Ať žije Fruta!

Džemík

(Recina, 12. 6. 2007 9:56)

Tak já jsem včera taky dostala velkou krabici jahod a hned jsem si na tebe vzpomněla.
Zkusím se pustit do toho džemu.Nebudu toho dělat moc,jen tak na zkoušku.Uvidíme.
Potom napíšu,jak to dopadlo.Díky za inspiraci.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA