Cuketa na grilu
Už se zase mršky přemnožujou, tak trháme, dokud jsou malé - do 15 cm, pak už to není ono.
Včera jsem utrhal tři další a co honem s nimi. Lednička je plná, tak uvařit. Moc se mi to povedlo a tak posílám dál receptík.
Mladé cukety rozpůlit - od bubáku k ťopce říznout.
Nožem řeznou stranu nakrájet do mřížky - 1 cm hluboko.
Posolit - přiměřeně.
Nechat vypotit, vodu vysát papírovou utěrkou.
Pustit troubu na co nejvíc - já dala horký vzduch na 250.
Vymazat pekáč olejem. Položit cukety řezem dolů a šup do trouby.
Hlídat.
Asi po 5 min. se začnou dělat hnědé bubliny na kůře, to je povel pro otočení. Kdyby byla na plechu puštěná voda, tak tu slijte.
Péci zprudka dalších 5 minut.
Vyndat a pořít bylinkovým olejem.
Ten si uděláme takto:
oloupeme a prolisujeme dva stroužky česneku
smícháme v misce s olejem (půl deci)
přidáme lžičku soli
a nasekané čerstvé bylinky - pažitka, petrželka, dobromysl, tymián, bazalka, trošku kopru... prostě co máme, to dáme.
Po lžičkách naléváme do mřížky na cuketě.
Jako příloha je nejlepší pořádkný kus opečeného masíčka :-)
Dobrou chuť přeje Evča
Komentáře
Přehled komentářů
Nedávno jsem si chtěla udělat cuketková kolečka na pánvi a zjistila jsem, že se nemá přehánět olejování - opravdu stačí pouze lehce vymazat. Cuketa dost sákne olej - kolik dáte, tolik ho nasákne a pak se to nedá ani vysát ubrouskem, ani následně sníst. Takže rozhodně nedoporučuju smažit na pánvi ve vrstvě oleje ;-) Gril - jak píše Evča je ideální.
Jedna rada navíc ;-)
(Lucka (admin), 17. 7. 2007 21:26)