Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje svíčková

21. 9. 2007

Potřebujeme:

Pěkný kus masa - nejlepší je pravá hovězí svíčková, ale dělala jsem to i z kližky a bylo to super měkké slizoučké masínko.

Výborná je i ze zvěřiny - mám "dvorního dodavatele".

Pro děti jí vařím z kuřecích stehen nebo králíka.

- maso (2 kg) prošpikujeme slaninou a kouskem špeku a mírně osolíme

- nastrouháme na hrubém struhadle 2 velké mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, velkou cibuli - to všechno dáme na dno hlubokého pekáče nebo kastrolu s kovovými uchy (budeme to dávat do trouby).

- na zelenový pelíšek posadíme maso a polijeme půlkou rozpuštěného másla

- posypeme kořením -  4 celé pepře, 3 nová koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce

- necháme den v ledničce

- maso dáme stranou a zeleninu orestujeme přímo v pekáči dozlatova

- vrátíme maso a necháme zatáhnout

- ještě dosolíme, podlijeme, přiklopíme nebo zamotáme do alobalu a dámé péci do trouby - 180 st. cca 2 hodiny - záleží na mase. Musíme to kontrolovat.

V průběhu pečení 1x otočíme a hlídáme šťávu, aby se nepřipálila. Podléváme jen mírně.

- Měkké maso vyndáme, vezmeme šlehačku (nej. je čerstvá bez stabilizátorů Madeta) přidáme 2 lžíce hl. mouky a rozmícháme, nalijeme do šťávy a necháme přejít varem.

Vezmeme ponorák, vylovíme bobkové listy. Zbytek koření rozmixujeme s omáčkou do hladka. Přidáme 2 lžíce kysané smetany a příp. lžičku octa. Ochutnáme a podle chuti dosolíme, naředíme vodou, dokyselíme...

Prostě jak máme rádi.

Maso je nejlepší krájet trochu vychladlé, tolik se nedrobí.

Dáme jej pak na teplý talíř, přikryjeme alobalem a šupneme do trouby ohřát.

Jíme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Dobrou chuť přeje Evča

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA