Moje svíčková
Potřebujeme:
Pěkný kus masa - nejlepší je pravá hovězí svíčková, ale dělala jsem to i z kližky a bylo to super měkké slizoučké masínko.
Výborná je i ze zvěřiny - mám "dvorního dodavatele".
Pro děti jí vařím z kuřecích stehen nebo králíka.
- maso (2 kg) prošpikujeme slaninou a kouskem špeku a mírně osolíme
- nastrouháme na hrubém struhadle 2 velké mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, velkou cibuli - to všechno dáme na dno hlubokého pekáče nebo kastrolu s kovovými uchy (budeme to dávat do trouby).
- na zelenový pelíšek posadíme maso a polijeme půlkou rozpuštěného másla
- posypeme kořením - 4 celé pepře, 3 nová koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce
- necháme den v ledničce
- maso dáme stranou a zeleninu orestujeme přímo v pekáči dozlatova
- vrátíme maso a necháme zatáhnout
- ještě dosolíme, podlijeme, přiklopíme nebo zamotáme do alobalu a dámé péci do trouby - 180 st. cca 2 hodiny - záleží na mase. Musíme to kontrolovat.
V průběhu pečení 1x otočíme a hlídáme šťávu, aby se nepřipálila. Podléváme jen mírně.
- Měkké maso vyndáme, vezmeme šlehačku (nej. je čerstvá bez stabilizátorů Madeta) přidáme 2 lžíce hl. mouky a rozmícháme, nalijeme do šťávy a necháme přejít varem.
Vezmeme ponorák, vylovíme bobkové listy. Zbytek koření rozmixujeme s omáčkou do hladka. Přidáme 2 lžíce kysané smetany a příp. lžičku octa. Ochutnáme a podle chuti dosolíme, naředíme vodou, dokyselíme...
Prostě jak máme rádi.
Maso je nejlepší krájet trochu vychladlé, tolik se nedrobí.
Dáme jej pak na teplý talíř, přikryjeme alobalem a šupneme do trouby ohřát.
Jíme s houskovým knedlíkem a brusinkami.
Dobrou chuť přeje Evča