Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medovník - ten můj

18. 5. 2007

Potřebujeme:

těsto:Obrazek

3 vajíčka

250 g cukru

1 máslo nebo hera

3 lžíce tmavého medu

1 lžíce prášku do pečiva

400 g hladké mouky

krém:

půl salka

půl kostky másla

uvařený vanilkový pudinkg (ve 1/4 l mléka bez cukru)

karamel

- ve vodní lázni rozpusíme máslo

Obrazek

přidáme vejce, cukr

Obrazek

med

Obrazek

a rozmícháme

Obrazek

nakonec po částech mouku s práškem do pečiva

Obrazek

- mícháme v lázni cca 10 minut dozlata

Obrazek

- připravíme si pečící papír

Obrazek

Na výběru hodně záleží. Minule jsem měla nějaký "šmejd" a všechno se mi přilepilo a nešlo dolů, hrůza.

- zapneme troubu na 180 st.

- na 6 papírů si rozdělíme těsto, lžící roztáhneme na velké kolo. Trochu to lepí, ale teplem se těsto trochu rozlije.

Obrazek

Je lepší si to rozdělit hned, než směs vychladne po vodní lázni, protože to tuhne a poslední placka mi nešla rozetřít.

- pečeme po jednom - cca 8 min. - dokud nezezlátne

Obrazek

- kolem dna z dortové formy ještě za tepla ořízneme, chladnutím tvrdne a jde to špatně

Obrazek

- odkrojky dáme zvlášť (až budou všechny, tak je paličkou na maso rozdrobkujeme na posypku)

- zatímco se nám pečou placky, uděláme si krém

- změklé máslo ušleháme do pěny

Obrazek

- po lžičkách přidáváme studený pudink a šleháme

Obrazek

- do hustého krému přiĺéváme salko a šleháme

Obrazek

- nakonec dáme 3 lžíce karamelu

- ten si uvaříme ze 4 lžic cukru a lžíce vody

Obrazek

- mícháme, dokud se cukr neroztaví

- když začne hnědnout, přilijeme decku vařící vody

Obrazek

!!! horké a prská to !!!

- mícháme, udělá se nok, ale ve vodě se zase rozpustí

- necháme vychladnout

- upečené placky promazáváme krémem a skládáme na sebe

Obrazek

- celý dort pomažeme zbytkem krému a posypeme rozdrcenými odkrojky

Obrazek

- dáme na hodinku do ledničky ztuhnout a až pak přetáhneme fólií

Obrazek

- doporučuji dva dny vydržet, než se rozleží (placky jsou tuhé a musí nasáknout krémem)

Obrazek

- nejlepší je po měsíčním pobytu v mrazáku :-)

Krásné mlsání přeje Evča a dvě pomocničky

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Medovník

(Irča z Ostravy, 7. 8. 2010 23:35)

Ahojky, taky peču medovník - upečené placky před potřením krémem pokapu rumem či kávou - jsou pak vláčnější a lépe se rozleží. Salko nedávám vůbec, ale do krému a pak i na povrch přidávám nahrubo namleté ořechy. Móóóc dobré!

salko

(Evča-admin, 12. 1. 2008 15:48)

AHOJKY,
já to salko nevařila - bylo to tak v receptu, ale pokud máš chuť, můžeš ho uvařit a pak už asi nemá cenu do toho dávat ten karamel.
Hned bych si kousek dala.
Napiš, jak se povedl.

dotaz

(Gabriela, 12. 1. 2008 13:42)

chtěla bych se zeptat jestli to salko mám předtím vařit,chtěla bych ho mít ještě dnes, tak to potřebuji vědět, prosím o radu

fakt skvělý

(Renata, 13. 8. 2007 12:26)

Tak tenhle medovník jsem dělala na víkend manželovi k 30tinám,racept mám z časopisu Apetit a je fakt úžasný.Nejradši bych ho zapřela a snědla celý sama.Je fakt že potřebuje aspon 3 dny odležet.Odkrojky jsem nastrouhala na robotu a vypadá to lépe.Dobrou chut

trochu jiný krémík

(Lidka, 5. 7. 2007 19:03)

1 plechovku salka varíme 2.hod.,po vychladnutí smícháme s kysanou smetanou,je to trochu řidší,ale dobrý

"Medovníkový absťák"

(Lucka (admin), 18. 5. 2007 19:02)

Ahojky,
ještě včera jsem trpěla mým častým onemocněním - tj. medovníkovým absťákem, ale pak přijeli naši a nesli podezřelou krabici a v ní se hezky vyjímala půlka!!! medovníku.
Zachránili mě před příznaky absťáku a dnes už není...
Kdybych měla doma salko, tak neváhám ani vteřinu a už se mi taky chladí v lednici, ale už vím, co koupím na příštím nákupu a co nebude chybět v domácích zásobách.
Už se těším, až ho vyzkouším.
L.

:))

(TERKA, 18. 5. 2007 18:32)

Evi ty jsi mě táák navnadila že dortík už je v lednici:))Ještě ho tak rozkrojíš,sliny mi tekly že jsem nestačila polykat.)))
Akorát krémik jsem udála ze salka+máslo,kys.sm.+cukr.Tak dobrou chut.)))))

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA