Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dort peříčko

25. 3. 2007

Obrazek

Popíšu to, jak jsme to dělali my. Nemám totiž kulatou formu, tak jsme si poradili jinak.

Nejdřív ze všeho si nachystáme krém:

3 hrnky mléka

2 vanilkové pudinky

půl hrnku cukru

- 2 hrnky mléka dáme do kastrůlku vařit, když je mlíčko horké, tak v něm rozpustíme cukr (je ho hodně, už nebudeme do krému žádný další přidávat)

- ve zbytku mléka rozmícháme oba pudinky a když mléko vře, vlijeme a opatrně uvaříme hustý krém

- hustý pudink čas od času promícháme, aby chladl a netvořil se tlustý škraloup

Obrazek

Zatímco nám pudink stydne, upečeme si piškot.

Troubu zapneme na 200 st.

Vymažeme vyšší plech máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Těsto:

7 vajec (oddělit na bílky a žloutky a nechat hodinu při pokojové teplotě - lépe se šlehá)

Vezmeme šlehač a nejdřív si ušleháme bílky, když už jsou skoro pevné, tak přisypeme půl hrnku cukru (já dala normální krupici) a na nižší výkon šleháme, dokud sníh úplně neztuhne a nedělá krásné špičky (díky cukru bude bílek velice pevný a lesklý a hned tak nespadne a snese i nešetrné zacházení).

Obrazek

Žloutky šleháme, asi po půl minutě přidáme 7 lžic opravdu vařící vody a rychle zašleháme (žloutky krásně zhoustnou), pak pomalu přisypáváme 7 lžic cukru a 7 velkých lžic polohrubé mouky smíchané se lžící prášku do pečiva. Nakonec bílky a opatrně promíchat, nandat na plech, rozetřít a péci do světle hněda (cca 15-20 min. podle trouby).

Obrazek

Po upečení vyndat, nožem oříznout okraje (dokud je piškot horký, pak by se lámal a drobil), opatrně zkontrolujeme, jestli se nepřilepil.

Obrazek

Přes pekáč dáme velkou utěrku, okraje založíme a napneme a otočíme, vyklopíme jako bábovku. Utěrku natáhneme a přes položíme ještě jednu a otočíme placku tak, aby spodní strana byla dole (je mastná a nepřilepí se).

A necháme zcela vystydnout.

Doděláme krém:

Vezmeme půl kostky změklého másla a šlehačem jí napěníme (cca 5 min. šlehat), pak po lžících přídáváme pudink (pokojová teplota) a pomalu šleháme. Nakonec dáme 3 lžíce višňového likéru nebo rumu a došleháme.

Obrazek

Máme mít smetanově bílý sladký lehký krém. Dáme na 15 min. do ledničky.

Obrazek

A jdeme na dort:

Velký talíř položíme na piškot, nožem ořízneme, kolo dáme na velký plochý talíř a pomažeme jej rybízovým rosolem, na něj namažeme na 1 cm výšky krém a ze zbylého piškotu vykrájíme druhou placku (pokud nám nevyjde celé kolo, tak vůbec nevadí, že si to poskládáme z různých kousků piškotu).

Celý dort potřeme krémem, ještě mě zbyl piškot i krém, tak jsem udělala i patro, dvě kolečka piškotu promazat rosolem a pomatlat krémem.

Dort nakonec hodně posypeme kokosem, ozdobíme čerstvými jahůdkami a necháme pár hodin v ledničce ztuhnout.

Obrazek

Dobrou chuť přeje Evča

PS: Je opravdu lehoučký a moc moc moc mňam.


Dodatek od Lucky:

Dnes jsem ho dělala Terezce k narozeninám, snad bude mít radost - jé já zapomněla na kokos...

Tady je:


Obrazek

Lucka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krém

(Lucka (admin), 28. 5. 2007 12:30)

Když jsem dělala krém, tak jsem si řekla, že zkusím, co to provede, když do hustého pudinku, který jsem právě vyndala z lednice namísto másla namíchám kysanou smetanu. Vzala jsem tedy šlehačku, kterou jsem vyšlehala nahusto spolu se ztužovačem šlehačky, pak jsem do toho našlehala dvě zakysané smetánky a nakonec jsem tam po částech vmíchala pudink. Bylo to moc dobré, jen takové "rozkydlejší"
Místo pater si to sedlo a tak to spíše vypadalo, jako byh to právě vyndala z naší velké nerezové mísy.
Lucka

Evča provokatérka ;-)

(Lucka (admin), 25. 3. 2007 15:29)

Tak abych tu na Evču něco práskla.
Poslala mi dva dny zpátky fotky tohoto dortíku mejlíkem a napsala k tomu - necjceš ochutnat?
Mirek na to koukal a prej ať pošle kousek ke kafi - jen kdyby to nebylo přes 1/4 republiky.
Lucka

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA