Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bednářovic MEDOVNÍK

2. 3. 2007
 
TĚSTO:
 Ve vodní lázni rozpustíme 50 g omegy a 3 lžíce medu, přidáme 130g cukru krystal a 1 lžičku skořice.
Vyjmeme hrnec a zašleháme ručním šlehačem 2 celá vejce, 300 g hladké mouky a 1 lžičku sody.
Dáme pod mikrotenovou folii na 1 - 2 dny uležet do lednice.
 
Vyplatí se udělat si těsta na dvě dávky a placky pak uložit do sáčku a schovat na příště. Rozpouštění je na dlouho:-)
 
Po uležení necháme těsto půl hodiny povolit na pokojovou teplotu, tak aby se dalo snadno vyndat z mísy.
Rozdělíme ho na 4 díly. Z každé části vyválíme 2 - 3 mm silnou placku a mísou vykrojíme kolo. Postupně upečeme na pečícím papíře 4 kolečka.
Zbylé odkrojky těsta upečeme také. Každá placka se peče ve středně vyhřáté troubě 4 - 6 minut.
Upečené zbytky těsta rozemeleme s hrstí ořechů.
 
Do hrnečku dáme 2 lžíce rozpustné kávy a zalijeme 4 lžícemi vařící vody, nalijeme smetanu tak, aby byla asi půlka hrnku plná.
Touto směsí potíráme upečené placky těsně před slepováním asi tak 4x.POKUD SI NAPEČEME PLACKY NA PŘÍŠTĚ TAK JE NEPOTÍRÁME!!!!!!!
 
KRÉM:
Na pánev dáme 4 lžíce krystalu a zahříváme až do úplného zkaramelizování. Na vedlejší plotně musíme mít uchystaný necelý půl litr horkého mléka do kterého vlijeme karamel a opět zahříváme dokud se nerozpustí. Když se mléko vaří tak do něj přidáme 2 lžíce cukru a 1 vanilkový puding. Je dobré si krém uvařit den předem, než budeme medovník slepovat. Do pudingu pokojové teploty zašleháme 1 měkké máslo.
 
SLEPOVÁNÍ:
Placku potřenou kávovou směsí namažeme krémem, posypeme rozemletou směsí zbytků placek a ořechů, přikryjeme druhou plackou a postupujeme dál stejným způsobem. Po slepení všech placek natřeme zbylý krém zvrchu a kolem dokola medovníku a posypeme směsí.
Dáme ztuhnout do chladničky.
 
Nejlepší je ho podávat 1 až 2 dny po slepování. Krásně zvláční. Také se dá ihned po slepení zamrazit.
Je opravdu výborný, vydrží dlouho protože je sytý, my ho máme tak na týden. Chutná jako kupovaný a když jsem se loni v dubnu vdávala tak nám kamarádka upekla dva místo svatebního dortu, chutná mnohem líp než nějaký dort s horou krému. Ještě ten večer byl 1 a půl pryč.
Přeji dobrou chuť.
Ivča
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tento medovník je vážně lahůdka

(Marťa, 16. 2. 2008 20:20)

Dobrý den,

moc Vám děkuji za Váš receptík! Medovník jsme zkusili doma a všem moc chutnal, prostě lepší, než v obchodě. Jinak ještě jsme nedávno zkusili jeden recept na www.medovniky.cz a také se povedl. Máme medovník všichni moc rádi. Přeji Ti Ivčo mnoho návštěvníků, protože s tím receptem jsi nám udělala radost!

Zdraví Martina

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA