Vanilkové rohlíčky od babičky Dáši
Tak jsem se dovolala a rychle píšu další receptík. Babička je dělala ve strojku, je to rychlejší a chutnají stejně dobře.
PS: Na fotce jsou poslední čtyři kousky, co zbyly z celé krabičky :-)
Potřebujeme:
15 dkg hladké mouky
5 dkg mletých mandlí (i se šlupičkou)
4 dkg mouč. cukru
11 dkg másla
1 žloutek
celý vanilkový cukr
plus další vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení
- suroviny smícháme, utvoříme těsto, které necháme v chladničce do druhého dne odpočinout.
Pak vyvalujeme rohlíčky, nebo protlačujeme strojkem a děláme kolečka nebo tyčinky.
Upečeme při 180 do růžova, za horka obalujeme v cukrech.
Krásné pečení přeje Evča a babička Dáša
Komentáře
Přehled komentářů
Ahoj Evi,
no ne,ani celé vajíčko ani vodu.Všechno přesně podle popisu a upečené byly taky tak do těch 10 minut.Ale to je jedno.Já jsem stejně pekla jen z 1/2 té dávky na zkoušku a manža,jak přijel z Londýna,tak to všechno "vyzkoušel".Neříkal nic,že by to bylo tvrdé,tak nevím.Dneska budu ale dělat znovu těsto,tentokrát rovnou na 2 dávky.Papa a už se těším na nové fotky a recepty.Schválně jsem nic dalšího nepekla (jenom jsem dělala Rafaela a čokoládové košíčky),čekám na tebe!
Pro Reci - moje rohlíčky jsou OK
(Evča-admin, 14. 12. 2007 11:16)
ahojky Renčo, měla jsem net u anglánů, trošku dýl, protože jej pak někam zašubelili a vyhlašovalo se pátrání.
Já rohlíčky pekla předevčírem a s tuhostí problém nemám. Nejsou teda měkké jako prach (to budou tak za týden, až se na chodbě rozleží), ale zub si o ně nevylomím :-) Jsou prostě jako sůša.
Dělaly se nám moc pěkně a i Anička sama nakulila celý plech rohlíčků, krásně malinkatých.
Nedala jsi tam celé vajíčko, nebo vodu? To by je mohla zabetonovat.
Fakt nevím.
Jak jsi je pekla, pomalu nebo na rychle. Mě se při těch 180 udělají do růžova během 8 minut.
Dej je tedy do krabičky, přidej k nim překrojené jablíčko (za dva dny dej nové) a šupni je do chladu, měly by se rozležet).
E.
Reci
(Lucka (admin), 11. 12. 2007 20:19)
Ahoj Reci,
sice jse nezkoušela přímo tyto, ale některé cukroví je první den tvrdý a když ho pak vyndáš z krabice za pár dní, je hezky křehoučké.
Mám takovou zkušenost s lineckým.
Lucka
tak nevím...
(Recina, 11. 12. 2007 12:56)
Evi,tak jsem asi někde udělala chybu jako soudruzi z NDR,protože rohlíky jsou tvrdé jako beton.
Těsto vypadalo dobře i se z něho pěkně vyvalovalo.Rohlíčky byly upečené dorůžova,horké jsem obalila v cukru a naložila do krabice.Dva rohlíčky jsem si nechala bokem jako vzorek.Teď jsem je vychladlé ochutnala a málem jsem si vylomila zuby.No ne,to přeháním,ale do křehkosti to má opravdu hodně daleko.Nevíš,co jsem tak nejspíš mohla zvorat?
rohlíčky
(Recina, 8. 12. 2007 8:39)
Paráda,budu zkoušet.
Moc ti Evi závidím,že máš ještě babičku a navíc takovou,která je fit a ještě peče.
Já jsem znala taky nejlepší vanilkové rohlíčky na světě.Byly od naší babičky,recept jsem si od ní neschovala,ale má ho pravděpodobně zapsaný ve svém deníčku,kde měla úplně všechno pokupě (je to ta babička,o které jsem psala v souvislosti se schováváním dárků,takže měla na jedné straně poznačený recept na cukroví a u toho datum narození vnoučat plus SPZ našeho auta...).No a ten deníček by snad měl být někde mezi ostatníma jejíma cennostma u mojí tety,ale já si na to nikdy nevzpomenu,abych jí řekla.
Tak pozdravuj babičku a až upeču,napíšu,jak se to povedlo.
rohlíčky
(Recina, 14. 12. 2007 11:25)