Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staročeský jablíčkový koláč

29. 11. 2006

ObrazekJá to peču od oka, tak se pokusím udělat z toho ten "hrnkový" bez vážení.

Vezmeme mísu, do ní nalejeme hrnek teplého mléka, rozdrobíme půlku droždí, dáme lžíci cukru a 4 lžíce hl. mouky a rozmícháme.

Necháme chvíli kynout. Pak přidáme 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, vanilku (nebo van. cukr), kůru z celého umytého citronu, 3 žloutky, půl hrnku rozpuštěného másla a špetku soli.

Vyhňácáme hňácačem těsto. Když je tekutější, dáme trochu mouky a když je moc tuhé, tak zase mléko. Vždyť to znáte.

Výsledá konzistence má být středně hustá.

Přikryjete utěrkou a hodinu si toho nevšímáte.

Mezitím, co těsto kyne si oloupejte a nastroujte na plátky 8 pěkných jablek a vymažte máslem pekáč a zapněte troubu na 190 st. nebo jak jste zvyklé péci kynutou buchtu.

Vykynuté těsto vyklopte na ten pekáč a rukama roztahujte po celé ploše. Trochu se to lepí, tak si namočte ruce do vody.

Pak na to těsto dejte jablíčka, posypte je skořicí a drobenkou, kterou si připravíte z:

pol. mouky, cukru, strouhaného perníku, másla a vanilky

Dejte péci a až budou mít okraje světle hnědou barvu, je hotovo.

Dobrou chuť.

Evča

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Komentáře z 12.11. 06 - 13.11. 06

(Admin-Evča, 29. 11. 2006 7:35)

Pěkný recept
(ala.ch, 13. 11. 2006 19:07)Ahoj Evčo,
letos máme spoustu jablíček,tak stále máme různé jablíčkové koláče nebo štrůdly:)No a tenhle recept se mi moc hodí,tak díky za inspiraci.Už se těším,až ho vyzkouším.Ála

Droždí
(Evča, 12. 11. 2006 20:14)Ahojky Lucí,
také ho mám pro jistotu v kredenci. Jde to taky, ale delší dobu mi to kynulo.
Evča

Droždí
(Lucka, 12. 11. 2006 19:59)To měl být dotaz - tak ještě jednou - šlo by to i se sušeným droždím?

Droždí
(Lucka, 12. 11. 2006 19:58)ahoj Evi,
šlo by to i se sušeným droždím - to mám doma vždycky - normální skorem nekupuju.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA