Koláče s rebarborou
S rebarborou to byl můj první osobní kontakt. Do té doby jsem dostávala koláč od babiček už hotový.
Teď mi mamka donesla "ťopky", abych si upekla.
Mám dva recepty, tak jeden jsem jedla a druhý pekla. Oba jsou skvělé.
Recept č. 1 - Koláč od Magdy
3 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 šlehačka
2 deci cukru
1/2 l polohrubé mouky
rebarbora, drobenka
- všechny suroviny smícháme v míse a nalijeme na vymazaný a vysypaný menší pekáček
- rebarboru oloupeme, nakrájíme na kousky a chvilku povaříme (2 minuty)
- ocedíme na cedníku, propláchneme studenou vodou, necháme dobře okapat a dáme na těsto
- osladíme a posypeme drobenkou (pol. mouka, máslo, cukr- rozemnout mezi prsty na hrudičky)
Pečeme dozlatova - 180 st. (Píchneme nožem, jestli se nelepí těsto)
Kynutý koláč s rebarborou:
Vezmeme mísu, do ní nalejeme hrnek teplého mléka, rozdrobíme půlku droždí, dáme lžíci cukru a 4 lžíce hl. mouky a rozmícháme.
Necháme chvíli kynout.
Pak přidáme 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, vanilku (nebo van. cukr), kůru z celého umytého citronu, 3 žloutky, půl hrnku rozpuštěného másla a špetku soli.
Vyhňácáme hňácačem těsto.
Když je tekutější, dáme trochu mouky a když je moc tuhé, tak zase mléko. Vždyť to znáte.
Výsledá konzistence má být středně hustá.
Přikryjete utěrkou a hodinu si toho nevšímáte.
Vymžeme plech máslem (nevysypáváme), těsto vyklopíme, lžící nebo rukou roztáhneme po celé ploše.
Navrch nasypeme oloupanou, nakrájenou, povařenou, ocezenou, propláchnutou rebarboru.
Osladíme (víc).
Posypeme drobenkou (cukr, máslo, pol. mouka - rozdrobit mezi prsty na hrudičky).
Pečeme při 180 st. do zlatova.
Dobrou chuť přeje Evča
PS: Měla jsem málo rebarbory, tak jsem na volné místo dala umíchaný tvarůžek s vajíčkem, cukrem a citronovou kůrou.
Velká dobrota.
Komentáře
Přehled komentářů
Snad stonky - šťopky - ťopky rebarbory, vzhledem k tomu, že je to v uvozovkách. Jinak pojmenování krocanů i krůt slovem ťopka si moc dobře pamatuju.
co to prosim Vas je :) ?
(Dan, 21. 11. 2008 0:15)
Dobry den preji,
Zajima me co myslite slovem ťopky.
Pred nedavnem sme to resili s ocem a uz podle Babicky Bozeny Nemcove se asi jedna o pojmenovani drubeze "Pávi, perliny, ťopky s ťopanem, který hudrkoval a se nadíral,. jako by na něm kdovíco záleželo, ....."
Dale z jednoho prehistorickeho receptu, kde se Ťopka nadiva.
Predem dekuji za odpoved.
třeba jsem se trefila :)
(Jana, 19. 1. 2009 20:24)