Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koblížky od oka ....a málem bez oka

15. 8. 2007

Už dlouho mě honila mlsná na domácí koblížek. Nedá se totiž rovnat s kupovaným, smaženým na vyjetém oleji.Obrazek

Neodolala jsem a šla do toho...

V kuchařkách je vždy psáno množství větší než malé - tak pro 6 lidí. My jsme byli dva a jedna malá.

Tak jsem to prubla od oka.

Pokusím se to převést do psané podoby :-)

Do mísy jsem nalila cca 2 deci vlažného mléka, uloupla oříšek droždí a rozmíchala, osladila lžící cukru a přidala 3 lžíce pol. mouky a kvásek nechala na teple 5 minut kynout.

Pak jsem přidala 2 žloutky, lžíci oleje, půl van. cukru, citronovou kůru z půlky citronu, 2 lžíce Rumu, 3 lžíce cukru a přisypávala tolik polohrubé mouky, abych dostala hustší těsto - po celou dobu přisypávání jsem hnětala ručním hnětačem. Výsledné těsto dělalo krásné bubliny, nelepilo se a bylo pružné. Hustota něco nezi koláči a knedlíky. Prostě, abychom z toho mohli udělat kuličky.

Dala jsem jej na hodinku vykynout.

Pak vyklopit na pomoučený vál, lžící nebo nožem vykrajovat stejné kousky, které potom vytvarujeme do malých bochánků. Zaštipujeme ke středu, jako když spojujeme plněné buchty (nevím jak to popsat, aby to pochopily i mamky začátečnice).

Necháme chvilku kynout.

V kastrole si zahřejeme olej - mě na to stačil půl litru Vegetolu Gold. Nesmíme ho zahřát moc, hned by to černalo.

Já měla keramiku na 6, zahřála, otestovala kouskem těsta, naházela polovinu koblížků, a když se začaly smažit, tak stáhla na 5.

Někde píšou, přiklopit pokličkou, to jsem udělala a všem to rozmlouvám. Stékaly po ní kapky vody a padaly do oleje o strááášně to prskalo.

Když jsou koblížky zlatohnědé, otočíme je a dosmažíme i z druhé strany.

Kdo byl šikovný, tomu se po stranách udělal žlutý prstýnek :-)

Obrazek

Do ještě teplých koblížků vstřikujeme "injekcí" pikantní džemík. Já měla svůj domácí ostružinkový, z ostružin z mého lesíčka. Moc se jim tam daří, na úkor užitkových dřevin. Tak než jsme na ně vlítli s křoviňákem, natrhala jsem jich 5 litrů do kyblíku. Pomalu mi jich bylo líto, jak byly sladké a dobré.

Koblížky na závěr pocukrujeme a nejlepší jsou vlažné.

Z uvedeného množství jsem jich měla cca 15 ks.

A proč jsem psala do názvu málem bez oka?

To si přečtěte:

Sedíme s Míšou a Vendy na dvorku a jíme koblížky. Taťulda tejrá auto na dálkové ovládání, které jsem mu loni dala k Vánocům a pak omylem malinko skopla ze schodů, urvala korbu a znehodnotila převodovku...
To auto má na boudě anténu, byl na ní korálek, ale Aťan (kocour) ho sežral. Moc se mu líbilo lovit ten drátek. Tak bylo na konci jen drátěné očko. A Venuška se najednou sehla a ten drát si píchla do oka.
Řev, krev z oka... no jatka. Drapla jsem jí, otvírám oko, zkoumám poškození... krev se míchá se slzama a je všude... Míšan vzal to auto a fláknul jím vší vzteklou šestáčí silou o dveře garáže. Už nemusí nic opravovat, dostalo ránu z milosti..
Co oko, nemá ho vypíchnuté, co tam bylo za drát.. Bylo tam očko, ale na jednom konci s celkem ostrou špičkou stočenou dovnitř.
Asi má natrženej koutek. Nechce ukázat. Chováme, líbáme, uplácíme bonbonama, aby přestala plakat.
Ukázala oko. Koutek škrábnutej a úplně v rohu na bělmu červená tečka. Uvažujeme o očním, no uvidíme ráno. Stejně jim to oko neukáže a bude moc plakat.
Ráno je očíčko čisté a nebolí. Uf.
Pak se večer ještě bouchla o roh stolu do hlavy... vypadá pěkně. Ten stůl tam stojí léta a neuhne.
Nikomu bych ten šok nepřála, tak POZOR na hračky pro tatínky.
Evča
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vyslo to

(Barbara, 17. 1. 2011 21:43)

ahoj,tak jsem si vyhledala tvuj recept,jelikoz jsem chtela udelat koblizky,ale dopredu plnene cokoladou.Vyslo to a bylo to vyborne.Hledala jsem prave neco od oka,nechtela jsem delat z cele davky.

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA