Koblížky od oka ....a málem bez oka
Už dlouho mě honila mlsná na domácí koblížek. Nedá se totiž rovnat s kupovaným, smaženým na vyjetém oleji.
Neodolala jsem a šla do toho...
V kuchařkách je vždy psáno množství větší než malé - tak pro 6 lidí. My jsme byli dva a jedna malá.
Tak jsem to prubla od oka.
Pokusím se to převést do psané podoby :-)
Do mísy jsem nalila cca 2 deci vlažného mléka, uloupla oříšek droždí a rozmíchala, osladila lžící cukru a přidala 3 lžíce pol. mouky a kvásek nechala na teple 5 minut kynout.
Pak jsem přidala 2 žloutky, lžíci oleje, půl van. cukru, citronovou kůru z půlky citronu, 2 lžíce Rumu, 3 lžíce cukru a přisypávala tolik polohrubé mouky, abych dostala hustší těsto - po celou dobu přisypávání jsem hnětala ručním hnětačem. Výsledné těsto dělalo krásné bubliny, nelepilo se a bylo pružné. Hustota něco nezi koláči a knedlíky. Prostě, abychom z toho mohli udělat kuličky.
Dala jsem jej na hodinku vykynout.
Pak vyklopit na pomoučený vál, lžící nebo nožem vykrajovat stejné kousky, které potom vytvarujeme do malých bochánků. Zaštipujeme ke středu, jako když spojujeme plněné buchty (nevím jak to popsat, aby to pochopily i mamky začátečnice).
Necháme chvilku kynout.
V kastrole si zahřejeme olej - mě na to stačil půl litru Vegetolu Gold. Nesmíme ho zahřát moc, hned by to černalo.
Já měla keramiku na 6, zahřála, otestovala kouskem těsta, naházela polovinu koblížků, a když se začaly smažit, tak stáhla na 5.
Někde píšou, přiklopit pokličkou, to jsem udělala a všem to rozmlouvám. Stékaly po ní kapky vody a padaly do oleje o strááášně to prskalo.
Když jsou koblížky zlatohnědé, otočíme je a dosmažíme i z druhé strany.
Kdo byl šikovný, tomu se po stranách udělal žlutý prstýnek :-)
Do ještě teplých koblížků vstřikujeme "injekcí" pikantní džemík. Já měla svůj domácí ostružinkový, z ostružin z mého lesíčka. Moc se jim tam daří, na úkor užitkových dřevin. Tak než jsme na ně vlítli s křoviňákem, natrhala jsem jich 5 litrů do kyblíku. Pomalu mi jich bylo líto, jak byly sladké a dobré.
Koblížky na závěr pocukrujeme a nejlepší jsou vlažné.
Z uvedeného množství jsem jich měla cca 15 ks.
A proč jsem psala do názvu málem bez oka?
To si přečtěte:
Komentáře
Přehled komentářů
ahoj,tak jsem si vyhledala tvuj recept,jelikoz jsem chtela udelat koblizky,ale dopredu plnene cokoladou.Vyslo to a bylo to vyborne.Hledala jsem prave neco od oka,nechtela jsem delat z cele davky.
vyslo to
(Barbara, 17. 1. 2011 21:43)