Andělské ouško
Potřebujeme:
5 vajec
160 g moučkového cukru
160 g pol. mouky
1 vanilkový cukr
citronová kůra
1 dcl vařící vody
Na náplň:
1 vanilkový pudink uvařený v půl litru mléka s 3 lžícemi cukru, dále 250 ml čerstvé šlehačky, 250 g jahod a 3 lžíce cukru
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
Bílky šleháme, a když nám začnou tuhnout, přidáme polovinu cukru a došleháme do tuha.
Žloutky ušlehámeme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny, pak přilijeme vařící vodu a pomalu rozšleháme. Horkou vodou směs krásně zhoustne a zvětší objem. Nakonec přisypáváme moku a opatrně šleháme (pro jistotu můžeme dát i trošku prášku do pečiva).
Do těsta vmícháme ušlehané bílky s cukrem.
Pečeme na plechu s papírem na pečení - při 200 st. asi 15 minut (podle trouby).
Po upečení necháme trochu vychladnout a sejmeme papír.
Piškotový plát potřeme náplní, kterou připravíme tak, že do vychladlého pudinku přidáme hustě ušlehanou šlehačku, opatrně promícháme a nakonec do krému přijdou najemno nakrájené jahůdky s cukrem.
Pomazaný piškot volně zarolujeme, aby vyniklo "žluté ouško".
Moučník by se měl podávat chlazený.
Evča